Środek pobierany jest poprzez zielone części roślin (liście, zielone pędy i niezdrewniałą korę), a następnie przemieszcza się po całej roślinie i dociera do jej części podziemnych (korzenie, rozłogi itp.). W roślinie powoduje zahamowanie syntezy aminokwasów aromatycznych, co prowadzi do dysfunkcji komórek powodując zamieranie rośliny. Pierwsze objawy można zaobserwować po 7 – 10 dniach. Całkowite zamieranie roślin następuje po około 3 tygodniach. Wysoka temperatura i wilgotność powietrza oraz silne nasłonecznienie przyspieszają działanie środka. Środek nie zalega w glebie i ulega rozkładowi przez mikroorganizmy glebowe.
Składnik | g/kg |
---|---|
Glifosat | 360 |
Dawka 2,0 l/ha
Chwasty wrażliwe: gwiazdnica pospolita, mak polny, miotła zbożowa, sporek polny, tasznik pospolity, żółtlica drobnokwiatowa.
Dawka 3,0 l/ha
Chwasty wrażliwe: chaber bławatek, fiołek polny, komosa biała, koniczyna łąkowa, maruna bezwonna, niezapominajka polna, przetacznik perski przymiotno kanadyjskie, przytulia czepna, rdest kolankowy, rdest plamisty, tasznik pospolity, szarłat szorstki, tobołki polne.
Dawka 4,0 l/ha
Chwasty wrażliwe: babka lancetowata, babka zwyczajna, chwastnica jednostronna, koniczyna biała, mlecz polny, ostrożeń polny, perz właściwy, starzec zwyczajny, wiechlina roczna,
Dawka 5,0 l/ha
Chwasty wrażliwe: mniszek lekarski, wierzbówka kiprzyca, przetacznik bluszczykowy, rdestówka powojowata
Dawka 6,0 l/ha
Chwasty wrażliwe: bylica pospolita, żółtlica włochata
Dawka 8,0 l/ha
Chwasty wrażliwe: powój polny, stokłosa dachowa.
Szczegółowe informacje dotyczące stosowania środka znajdują się w etykiecie.