bi protect - BAT Agrar

bi protect

Producent:

bi protect to jedyny na polskim rynku wysokiej jakości doglebowy nawóz mikrobiologiczny, który przyspiesza rozkład materii organicznej, bierze udział w tworzeniu struktury gleby, poprawia stan fitosanitarny i udostępniania składniki odżywcze roślinom. Jest oparty na pojedynczych, starannie wyselekcjonowanych bakteriach Bacillus subtilis.

Zapytaj o ofertę przez telefon lub e-mail
Zamów przez
telefon lub e-mail

Bakteria Bacillus subtilis, występuje pospolicie w glebie w naszej strefie klimatycznej. Jest saprofitem, rozkładającym organiczne związki pochodzenia roślinnego (głównie węglowodany i pektyny). Dodatkowo bakteria wytwarza antybiotyki peptydowe, m.in. polimyksynę B i subtylinę, a także aminokwasy, polisacharyd - inulinę oraz enzymy m.in. amylazę i proteazę. Tworzy również siderofory (bacillobaktyna), które mają zdolność wiązania jonów żelaza poprzez wiązanie w chelaty wszystkich dostępnych form żelaza i udostępnianie ich roślinom. Białko tych bakterii zawiera również hydrofobinę BsIA, która jest powierzchniowo czynna i zmniejsza napięcie powierzchniowe, przez to zwiększa się zwilżenie powierzchni, na której znajdują się bakterie, co prowadzi do poprawy wilgotności w obrębie systemu korzeniowego oraz pokrycie go dodatkowym filmem ochronnym (znaczące szczególnie w okresie suszy). Stabilizuje także koloidy glebowe.

Bakteria Bacillus subtilis redukuje liczbę chorobotwórczych grzybów i bakterii w glebie przyczyniając się do polepszenia stanu fitosanitarnego w uprawach. Bakteria ta szybko się namnaża, więc poprzez konkurencję o pokarm i miejsce w stosunku do innych, chorobotwórczych patogenów eliminuje je w naturalny sposób ze środowiska glebowego, nie zaburzając, a wręcz wspomagając rozwój pożytecznych mikroorganizmów glebowych.

Skład
Bacillus subtilis w ilości 5x109 JTK w 1 gramie produktu.
Dawkowanie
UPRAWA DAWKOWANIE STOSOWANIE
Rośliny rolnicze 0,5 - 1 kg /200 - 350 l wody /ha 1 - 2 razy w sezonie (wiosną przed siewem lub na plantację i jesienią na resztki pożniwne)
Rośliny warzywne polowe 0,5 - 1 kg /200 - 350 l wody /ha 2 - 4 razy w sezonie: co 10 - 14 dni
Warzywa pod osłonami 50 g /60 - 100 m² 2 - 10 razy w sezonie
Drzewa i krzewy owocowe 0,5 - 1 kg /400 - 600 l wody /ha 3 - 4 razy w sezonie
Jagodowe: truskawki, porzeczki, maliny 0,5 - 1 kg /200 - 400 l wody /ha 3 - 4 razy w sezonie
Rozkład resztek pożniwnych 0,5 - 1 kg /200 - 300 l wody /ha Na jesień