bi fosfor
Producent:
bi fosfor to jedyny na polskim rynku wysokiej jakości doglebowy nawóz mikrobiologiczny, który pomaga wzbogacać glebę w łatwo przyswajalny dla roślin fosfor pochodzący z rozkładu jego złożonych i nierozpuszczalnych form. Pobudza wzrost roślin, co wpływa na zwiększenie plonu i podniesienie jego jakości. Jest oparty na pojedynczych, starannie wyselekcjonowanych bakteriach fosforowych Bacillus megaterium.
Fosfor, podobnie jak azot, bierze udział we wszystkich procesach życiowych zachodzących w roślinie, jest on niezbędny do prawidłowego przebiegu fotosyntezy, oddychania, przemiany materii, a szczególnie przy powstawaniu białek i substancji zapasowych (tłuszcze, fityna). Jego niedobór powoduje poważne zakłócenia w podstawowych funkcjach życiowych roślin, czego wynikiem jest osłabienie rozwoju i funkcjonowania poszczególnych organów, a zwłaszcza systemu korzeniowego.
Fosfor pobierany jest z gleby przez rośliny tylko w formie jonów kwasu fosforowego (V). Niestety udział w naszym kraju gleb o niskiej lub bardzo niskiej zawartości fosforu przyswajalnego wynosi aż 40%. W związku z tym nieoceniona jest działalność bakterii rozpuszczających fosforany uwstecznione, czyli bakterii fosforowych nazywanych również PSB (Phosphate Solubilizing Bacteria).
PSB oprócz fosforu przyswajalnego wprowadzają również do gleby takie substancje jak: siderofory, auksyny, cytokininy oraz witaminy. Dlatego też w ostatnich latach szczepy mikroorganizmów fosforowych uważa się za tzw. bionawóz. PSB stanowią ważny czynnik w procesie optymalizacji produkcji rolnej.
Do grupy bakterii PSB zalicza się „superbakteria” Bacillus megaterium, która zastosowana na glebę poprawia jej zasobność w formy fosforu przyswajalne dla roślin. Rozkłada uwstecznione i związane formy fosforu (również fosforyny) na łatwo dostępny dla roślin fosfor. Preparat bi fosfor zawiera szczepy Bacillus megaterium w bardzo dużej ilości i zastosowany w ilości 1 kg /ha pozwala zyskać aż 20-40 kg fosforu w czystej formie na 1 hektar.
UPRAWA | DAWKOWANIE | STOSOWANIE |
---|---|---|
Rośliny rolnicze | 0,5 - 1 kg /200 - 350 l wody /ha | 1 - 2 razy w sezonie wiosennym |
Rośliny warzywne polowe | 0,5 - 1 kg /200 - 350 l wody /ha | 1 - 2 razy w sezonie wiosennym |
Warzywa pod osłonami | 25 g /60 - 100 m² | 1 - 2 razy w sezonie wiosennym |
Drzewa i krzewy owocowe | 0,5 - 1 kg /400 - 600 l wody /ha | 1 - 2 razy w sezonie wiosennym |
Jagodowe: truskawki, porzeczki, maliny | 0,5 - 1 kg /200 - 400 l wody /ha | 1 - 2 razy w sezonie wiosennym |