bi azot

Producent:

bi azot to jedyny na polskim rynku wysokiej jakości doglebowy nawóz mikrobiologiczny przyspieszający rozkład materii organicznej oraz wzbogacający glebę w łatwo przyswajalny dla roślin azot pochodzący z atmosfery. Jest oparty na pojedynczych, starannie wyselekcjonowanych bakteriach Bacillus azotofixans.

Zapytaj o ofertę przez telefon lub e-mail
Zamów przez
telefon lub e-mail

Dzięki procesom mikrobiologicznym azot z atmosfery zostaje włączony do związków organicznych komórek. Związki azotowe występujące w szczątkach organicznych są mineralizowane przy udziale drobnoustrojów i włączane do obiegu w atmosferze. Wiadomo, że bakterie azotowe mogą wiązać nawet do 50 kg azotu na 1 ha powierzchni uprawnej. Azot ten w postaci przyswajalnej przez inne organizmy (związki amonowe, białka) może dalej krążyć w biosferze. Doskonałym przykładem bakterii azotowej naturalnie występującej w glebie jest Bacillus azotofixans. W glebach o małej zawartości próchnicy, na których prowadzona jest intensywna produkcja spadek zawartości mikroorganizmów może sięgać nawet kilkudziesięciu procent. Przyczyniają się do tego nawozy sztuczne, herbicydy, fungicydy, insektycydy oraz niekorzystne warunki środowiskowe.

Zastosowanie bakterii Bacillus azotofixans w okresie wiosennym lub jesiennym na glebę pozwala odbudować populację tej jakże pożytecznej bakterii. Zastosowanie preparatu bi azot zawierającego tą właśnie bakterię pomaga w usprawnieniu obiegu azotu w glebie, a także systematycznemu dostarczaniu przyswajalnych form azotu dla roślin, co zapobiega kumulacji w nich azotanów i azotynów oraz zapewnia dostarczanie azotu w sposób ciągły, niezależnie od nawożenia mineralneg

Skład
Bacillus azotofixans w ilości 1x109 JTK w 1 gramie produktu.
Dawkowanie
UPRAWA DAWKOWANIE STOSOWANIE
Rośliny rolnicze 0,5 - 1 kg /200 - 350 l wody /ha 1 - 2 razy w sezonie (wiosną przed siewem lub na plantację i jesienią na resztki pożniwne)
Rośliny warzywne polowe 0,5 - 1 kg /200 - 350 l wody /ha 2 - 3 razy w sezonie
Warzywa pod osłonami 25 g /60 - 100 m² 2 - 3 razy w sezonie
Drzewa i krzewy owocowe 0,5 - 1 kg /400 - 600 l wody /ha 2 - 3 razy w sezonie
Jagodowe: truskawki, porzeczki, maliny 0,5 - 1 kg /200 - 400 l wody /ha 2 - 3 razy w sezonie
Rozkład resztek pożniwnych 0,5 - 1 kg /200 - 300 l wody /ha Na jesieni
bi azot
Ta strona wykorzystuje ciasteczka. Pozostając na stronie wyrażasz zgodę na ich użycie.
Dowiedz się więcej